Geschiedenis van Outlaw Motorclubs in Nederland: een overzicht (2024)

Outlaw motorclubs in Nederland

Pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw is in Amsterdam een eerste outlaw motorclub (OMG) opgericht. Het betrof een prospect-chapter van de Hells Angels. In 1978 wordt dit het achtste fullcolour-chapter van de Hells Angels in Europa.

De Rogues en de Demons volgden in 1979 en 1982. Satudarah bestaat vanaf 1990. Eén van de relatief nieuwe clubs van Nederlandse origine is de in 2013 gestarte No Surrender MC.

In 2013 komt ook Red Devils MC naar Nederland. Begin 2014 gingen vervolgens vrijwel gelijktijdig twee voormalige supportclubs over op de three piece back patch: Waardeloos MC en Gringos MC. In maart 2014 komt de internationale outlaw club Bandidos MC naar Nederland.

Er waren ooit zo’n vijftien outlaw motorclubs gevestigd in Nederland. Justitie zit met grof geschut achter ze aan en probeert ze te verbieden. De outlaw motorclubs hier onder hebben indien mogelijke een linkje naar de eigen website.

100 grootste criminelen van Nederland (inmiddels meer…)
De Nederlands misdaadencyclopedie
Alle Liquidaties in Nederland
Boeken over Nederlandse criminaliteit
Bijnamen van de verschillende criminelen uit binnen- en buitenland.
Zie hier → Meer interessante artikelen over criminaliteit op deze website

Geschiedenis van Outlaw Motorclubs in Nederland: een overzicht (1)

Outlaw Motorclubs in Nederland

Outlaw motorclubs in Nederland

De vijf grootste clubs waren ooit Satudarah MC, Hells Angels MC, No Surrender MC, Trailer Trash MC en Red Devils MC. Hieronder een korte beschrijving van de in Nederland gevestigde outlaw motorclubs. De beschrijving is grotendeels gebaseerd op het ‘Handboek Nederlandse Outlaw Motorcycle Gangs’, dat zich gedeeltelijk baseert op de websites van de clubs zelf.

Stand van zaken OMG’s

Bron en meer informatie: Voortgangsrapportage Outlaw Motorcycle Gangs 2017, Landelijk Strategisch Overleg integrale aanpak OMG’s

De groei van de Nederlandse Outlaw Motorclubs, afgemeten aan het aantal leden dat in beeld is bij de overheid, lijkt wat af te vlakken. Begin 2017 waren er ruim 1940 leden in beeld bij het Openbaar Ministerie, een jaar later zijn dit 1980 leden.

Inmiddels heet de rechter vier OMG’s verboden. Als eerste de Bandidos MC, een volgens de rechter zeer gewelddadige motorbende. Ook is er een verbod uitgesproken over Utrechtse club Catervarius, een lokale brotherhood, maar met dezelfde kenmerken als een OMG. Catervari waren de gladiatoren die met meerderen tegelijk in de een arena vochten.

Inmiddels kunnen we ook de Satudarah MC, No Surrender en de Hells Angels aan het lijstje toevoegen van verboden OMG’s.

Versnippering van de Outlaw Motorclubs

Een ontwikkeling is dat de OMG’s even snel als verdwijnen dat ze zijn opgericht. Een OMG’s breiden zich (sterk) uit in het buitenland, vermoedelijk om daarmee over een internationaal crimineel netwerk te beschikken.

Met name bij No Surrender MC en Satudarah MC is dit het geval. Inmiddels is zestig procent van de afdelingen van Satudarah MC gevestigd in het buitenland. Internationale samenwerking in de aanpak van OMG’s is daarom steeds belangrijker. Veel landen kennen een met Nederland vergelijkbare aanpak van OMG’s. Zo is in Duitsland Satudarah MC al verboden.

Tabel: delicten gepleegd door individuele leden van OMG’s

Delictsoort Rechtbank Kanton Totaal
Verkeer 55 92147
Mishandeling 50 50
Wapens 38 4 42
Geweld 34 34
Afpersing 14 14
Bedreiging 30 30
Vernieling brandstichting 28 28
Belediging 21 21
Criminele organisatie 11 11
Witwassen 8 8
Wederspannigheid 10 10
Softdrugs 29 29
Harddrugs 1919
Overige 16 15 31

Van de 311 verdachten zijn er 121 van Satudarah MC, 89 van No Surrender MC, 37 van Hells Angels MC, 29 van Trailer Trash MC en 11 van Bandidos MC.

1% MotorClub

We hebben het hier over de 1%MC (1% MotorClub) of OMG (Outlaw Motorcycle Gang) is een motorclub waarvan de leden zich niet aan de wet gebonden voelen. De term ‘1%MC’ zou zijn ontstaan na een uit de hand gelopen evenement in het Amerikaanse Hollister in 1947.

Nadat er gevechten waren uitgebroken zou een bestuurder van de American Motorcyclist Association (AMA) hebben gezegd dat 99% van alle motorrijders fatsoenlijke burgers zijn. Men noemde 99% van de bezoekers van de AMA-evenementen ‘law abiding citizens’. De motorrijders die niet aangesproken voelde noemde zich vanaf dat moment 1%. De AMA nam afstand van deze ‘enkelingen die zich misdroegen’ om hun eigen organisatie niet verder te beschadigen.

De volgende 1%MC’s zijn in Nederland op enig moment actief/ geweest:

(Scroll naar beneden voor een uitgebreidere beschrijving van de betrefende MC)

 • Animals MC
 • Bandidos MC, sinds 2017 in Nederland verboden.
 • Caloh Wagoh, opgericht in 2016, verboden in Nederland op 19 april 2021.
 • Demons MC, opgericht in 1982
 • Deathrow MC, opgericht in 2018
 • Untouchables MC, opgericht in 2018
 • Gringos MC, voorheen een supportclub van Rogues MC en sinds 2014 een 1%MC.
 • Hardliners MC, opgericht in 2019
 • Hells Angels MC, opgericht in 1978. In 2019 verboden in Nederland.
 • Immortal MC, opgericht in 2016
 • Mongols MC, opgericht in 2014. Opgeheven in 2016.
 • No Surrender MC, opgericht in 2013. In 2019 verboden in Nederland.
 • Rebel Crew MC
 • State Rebels 3.13, opgericht in 2013.
 • Red Devils MC, richtte in 2013 zijn eerste Nederlandse chapter op, supportclub van Hells Angels MC.
 • Rogues MC, opgericht in 1979.
 • Satudarah MC, opgericht in 1990, verboden in 2018.
 • Spiders MC
 • Trailer Trash Travellers MC
 • Waardeloos MC, voorheen een supportclub van Hells Angels MC en sinds 2014 een 1%MC.

Satudarah MC (verboden per juni 2018)

Satudarah MC is in 1990 opgericht door negen voornamelijk Molukse vrienden, die in de Molukse wijk in Moordrecht woonden.

Zij hadden een voorliefde voor het motorrijden en noemden zich de ‘erfgenamen der Molukse krijgers’. Op het beeldmerk van de club staat een Alfoerse krijger afgebeeld. Satu darah in het Indonesisch / Maleis betekent ‘één bloed’. De clubkleuren zijn zwart en geel.

Geschiedenis van Outlaw Motorclubs in Nederland: een overzicht (2)

Satudarah MC

Het logo vermeldt Maluku als eerbetoon aan de herkomst. De motorclub is sinds de oprichting in 1990 gegroeid tot 85 afdelingen wereldwijd, waarvan bijna 40 afdelingen in Nederland.

In 2012 telde Satudarah MC zo’n 400 leden, verdeeld over circa 20 afdelingen en had de motorclub tevens afdelingen in Duitsland en België. Begin 2018 zouden dit er in Nederland 900 zijn en er zouden inclusief het buitenland zo’n 100 chapters zijn. (Bron: Panorama),

Satudarah MC maakte jarenlang deel uit van de ‘Raad van 8’, een overlegorgaan tussen alle grote motorclubs in Nederland, bedoeld om de goede verstandshouding tussen de grote clubs te bevorderen. Begin 2011 stapte Satudarah MC uit deze Raad van 8.

Motorclub Satudarah verboden door rechter

Motorclub Satudarah wordt verboden. Volgens de rechter maakt Satudarah zich schuldig aan criminele activiteiten. Het verbod gaat direct in.

De rechter spreekt van een cultuur van geweld binnen Satudarah. Dit geldt ook voor de supportclubs van Satudarah en Supportcrew 999 in heel Nederland.

De club maakt zich schuldig aan activiteiten die een duidelijke inbreuk maken op de openbare orde, ‘op een wijze die de samenleving ontwricht of kan ontwrichten’.

Eigenlijk wordt binnen Satudarah alleen het misbruik van kinderen afgekeurd, verder maken de leden van criminaliteit geen probleem, aldus de rechter.

Het verbod betekent in de praktijk onder meer dat het Satudarah-logo is verboden, dat leden niet meer bijeen mogen komen in clubhuizen en dat zij hun Satudarah-hesjes niet meer mogen dragen.

Satudarah maakte ook jarenlang deel uit van de ‘Raad van 8’. Dit was een overlegorgaan tussen alle grote motorclubs in Nederland, bedoeld om de goede verstandshouding tussen de grote clubs te bevorderen. Begin 2011 stapte Satudarah uit deze Raad.

Bron en meer informatie: NOS, 18 juni 2018

Hells Angels MC (verboden per mei 2019)

De club werd opgericht op 17 maart 1948 in Fontana / San Bernardino, in de Amerikaanse staat Californië. Leden van het eerste uur waren vooral ex-militairen die zich, ontgoocheld door hun oorlogservaringen, afkeerden van de burgerlijke normen en waarden.

De Nederlandse afdeling heet Hells Angels Holland. De Amsterdamse chapter wordt vaak door justitie en politie de motherchapter van Europa genoemd. Ook wordt deze de invloedrijkste chapter van Nederland genoemd.

Hells Angels Holland begon in Amsterdam-Oost als de brommerclub Kreidler Ploeg Oost rond Willem van Boxtel. Eind jaren zestig namen ze de naam Hells Angels aan, zonder toestemming van de hoofd-chapter in San Bernardino.

In 1973 werden 12 leden gearresteerd wegens geweldpleging, onder wie Van Boxtel. Een jaar later, in 1974, besloot de Amsterdamse gemeenteraad de bouw van een clubhuis aan de H.J.E. Wenckebachweg te financieren, in de hoop dat er dan een eind zou komen aan het geweld van de groep. In mei 1978 volgde een politie-inval in clubhuis Angel Place.

Op dit moment heeft de club zo’n 300 Hells Angels als echte leden. Deze zijn verspreid over zeventien afdelingen in onder meer Amsterdam, Gouda, Rotterdam, Haarlem, Den Bosch en Harlingen. (Bron: Panorama), 20 juni 2018)

De Hells Angels Motorcycle Club Holland is in strijd met de openbare orde en wordt in mei 2019 ontbonden en verboden door de rechtbank in Utrecht. Reden is de verheerlijking en het faciliteren van geweld en misdrijven.

Trailer Trash MC

Trailer Trash MC is een Nederlandse outlaw motorclub waarvan de leden voornamelijk afkomstig zijn uit de woonwagenwereld. In de periode van 2009 tot 2011 waren de leden van Trailer Trash MC als chapter lid van Satudarah MC.

Red Devils MC

Red Devils Motorcycle Club is een internationale motorclub. Ze zijn de grootste officiële supportclub van de Hells Angels. Deze club heeft een eigen logo maar de opbouw van de colors is identiek en de clubkleuren zijn weer gelieerd aan de clubkleuren van de Hells Angels (rood-wit in dit geval).

De Red Devils wordt gekwalificeerd als een 1%MC. De Nederlandse chapters zijn: Harlingen, Coast Area (Schalsum), Sneek, Leeuwarden, North-East (Oude Pekela), Westborder, Mid-West, Alphen a/d Rijn, Amsterdam, Breda, Westside, Eastborder, Southborder, Ghosttown ( Limburg ), Alkmaar en Lowlands. Northern Brothers MC Harlingen was de eerste motorclub die over ging naar de Red Devils MC.

Caloh Wagoh MC Main Triad

Clublogo Caloh Wagoh

De Caloh Wagoh MC Main Triad is in 2016 opgericht. Ze zijn ontstaan uit een groep Hagenezen die zich Rollin 200 Crips Crips noemden. Crips is een gewelddadige bende uit Californië (Verenigde Staten) die vooral actief is in Compton en Los Angeles. De Crips zijn de grootste rivalen van de Bloods, maar zij zijn ook rivalen van Latino-bendes.

De club gebruikt de kleuren goud en blauw. Dat blauw lijkt sterk op het blauw Amerikaanse Crips. De harde kern bestaat uit zo’n veertig leden. Het vermoeden is dat ze in totaal zo’n 150 leden hebben.

Delano R., bekend als Keylow, en de doorgewinterde crimineel Greg R. zijn kopstukken binnen deze MC. Ze staan ook bekend als ‘moordmakelaars’ die belast zijn met het uitvoeren van liquidaties. Een deel van deze moorden zou in opdracht zijn van de beruchte Ridouan Taghi.

Daarnaast werden ze ingehuurd door Turkse criminelen om specifieke doelwitten uit te schakelen. De liquidatie van Zeki Yumusak (41) uit Barendrecht wordt in verband gebracht met de activiteiten van Caloh Wagoh. Ook de moord op de Belg Stefaan Bogaerts in Spijkenisse wordt onderzocht waarbij justitie Caloh Wagoh als betrokken partij beschouwt.

De ‘moordmakelaars’ ontvingen naar verluidt tussen de 70.000 en 80.000 euro per liquidatie.

Op 19 april 2021 is Motorclub Caloh Wagoh verboden door de rechter. Volgens de rechtbank Midden-Nederland is Caloh Wagoh in strijd met de openbare orde omdat de club zich bezighoudt met zeer ernstig geweld, waaronder levensdelicten. Het Openbaar Ministerie had om opheffing van de motorclub gevraagd. Ook alle lokale afdelingen zijn verboden.

Website:calohwagohmc.com

No Surrender MC (verboden per juni 2019)

No Surrender MC is een motorclub met thuisbasis in Nederland. De club is in februari 2013 opgericht door Klaas Otto, voormalig bestuurder van Satudarah MC. De nationale politie zag No Surrender als een 1%MC.

De motorclub zou zijn opgericht uit onvrede met het beleid van Satudarah MC. Een aantal leden van het voormalige Satudarah-chapter Ciganos en enkele ex-leden van de Hells Angels waren verder betrokken bij de oprichting. Willem Holleeder was vicepresident van de afdeling in Amsterdam tot april 2013. Sergeant-at-arms (ordehandhaver) van dezelfde afdeling was Dick Vrij.

In juni 2019 wordt ook No Surrender door de rechter veboden. ‘No Surrender is een gevaar voor de openbare orde’, aldus de rechtbank. ‘Een groot aantal leden van No Surrender is structureel betrokken (geweest) bij talrijke ernstige strafbare feiten. Het gaat in veel gevallen om misdrijven waarvan derden het slachtoffer zijn.’

Animals MC

De Animals hebben twee chapters. Het logo bestaat uit een motor met een bulldog als voorwiel. Op de bottomrocker staat de plaats van het chapter: Roermond of Wierden.

Bandidos MC (verboden per december 2017)

De Amerikaanse Bandidos MC is in 1966 opgericht in Texas door een Vietnamveteraan en oud-marinier Donald Eugene Chambers.

Op 3 maart 2014 hadden de Bandidos wereldwijd rond de 300 chapters, waarvan bijna de helft in Europa.14 De meeste chapters zijn gevestigd in de Verenigde Staten, Duitsland en Australië. Van oudsher staat Bandidos MC op vijandige voet met de Hells Angels.

De Bandidos waren betrokken bij verschillende gewelddadige conflicten. De clubkleuren van Bandidos zijn rood met een gouden achtergrond. Het logo is een mannetje met een sombrero, die een pistool in zijn ene en een machete in zijn andere hand houdt. Hun slogan is: “We are the people your parents warned you about”. In maart 2014 kwamen de Bandidos naar Nederland met een probationary15 chapter Sittard. Vlak daarna volgde een tweede chapter in Alkmaar.

Motorclub Bandidos per direct verboden

Motorclub Bandidos wordt per direct verboden. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Het Openbaar Ministerie had om het verbod gevraagd. Volgens justitie zijn de “wereldwijde activiteiten” van de club “ontwrichtend […] voor de samenleving”. De zaak diende, anders dan een eerdere vergeefse poging om de Hells Angels te verbieden via het strafrecht, bij de civiele rechter.

Uit: NRC, 20 december 2017

Black Sheep MC

Begin 2014 bestond outlaw motorclub Black Sheep uit vijf chapters. De club heeft 60 leden. Het clublogo bestaat uit een schapenschedel met slagtanden en grote hoorns. Op de bottomrocker staat: ‘Netherlands’.

De website opent met een bericht van hun advocaat waarin Black Sheep MC aangeeft zich te houden aan de Nederlandse wet- en regelgeving en zich niet te herkennen in het label ‘outlawbiker’. De Black Sheep hebben supporters. Deze zijn te herkennen aan een patch met support 219 of affiliated 219. Dit staat voor de 2e (B) en 19e (S) letter van het alfabet.

Demons MC

Volgens hun internetsite is Demons MC opgericht in 1982 in de omgeving van Gouda. De Demons richtten in 2007 hebben een tweede chapter op in Raamsdonk. In 2012 is een deel van de leden overgepatched (overgestapt) naar de Hells Angels. In november 2013 bestaat Demons MC uit één chapter waarvan voornamelijk (oud-)militairen lid zijn.

Het logo van de club bestaat uit een hoofd met lange hoektanden die twee zuigers vasthoudt. Op de bottomrocker staat: ‘Netherlands’. Het clubhuis staat in Goes.

Gringos MC

Gringos MC is recentelijk een volwaardige outlaw motorclub geworden. De Gringos waren een supportclub van de Rogues. Het clubhuis staat in Medemblik. Het logo wordt gevormd door een grote sombrero met daaronder een zonnebril en snor. In verschillende landen zijn outlaw motorclubs te vinden met de naam Gringos. Dit zijn meestal supportclubs van de Hells Angels.

Rebel Crew MC

De Rebel Crew bestaat op 1 januari 2014 uit twee chapters: Bussum en Den Haag. Een ijzeren kruis met daarin een runeteken M vormt het logo. Op de bottomrocker staat Nederland.

Rogues MC

In 1979 is de motorclub Rogues opgericht en is daarmee één van de oudste outlaw motorclubs van Nederland. De club heeft twee chapters. Het logo bestaat uit een besnorde en bebaarde man met daarachter een wiel. Op de bottomrocker staat de plaats waar ze gevestigd zijn: Opmeer of Almere.

Spiders MC

De Spiders bestaan 26 jaar, zij hebben één chapter. Het logo is een combinatie van de Nederlandse vlag en de Confederate-vlag met daarop een spinnenweb. Op de bottomrocker staat de vestigingsplaats Delft.

Veterans MC

De Veterans bestaan uit veteranen die op missie zijn geweest. De Veterans zijn sinds 2005 een outlaw motorcycle gang. Ze hebben drie chapters. Het logo bestaat uit een schedel met een zwarte baret en daarop een Nederlandse vlag.

Achter de schedel staan twee gekruiste zwaarden. Op de bottomrocker staat: ‘Netherlands’. Veterans MC heeft supporters: ‘22 squad’. De supporters hebben hun wortels in het korps mariniers (KLPD, 2010).

Waardeloos MC

Waardeloos MC is een voormalige supportclub van de Hells Angels met één chapter. Het logo bestaat uit een chopper met op de achtergrond de contouren van de provincie Groningen en daarin de vlag van de provincie. Het clubhuis staat in Finsterwolde.

Bron en meer informatie: Outlawbikers in Nederland, april 2014

Geschiedenis van Outlaw Motorclubs in Nederland: een overzicht (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Jamar Nader

Last Updated:

Views: 5692

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Jamar Nader

Birthday: 1995-02-28

Address: Apt. 536 6162 Reichel Greens, Port Zackaryside, CT 22682-9804

Phone: +9958384818317

Job: IT Representative

Hobby: Scrapbooking, Hiking, Hunting, Kite flying, Blacksmithing, Video gaming, Foraging

Introduction: My name is Jamar Nader, I am a fine, shiny, colorful, bright, nice, perfect, curious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.